Criminaliteit maakt geen kans

Misdaad mag niet lonen

Misdaad mag niet lonen

Witwassen, drugshandel in welke vorm dan ook, illegaal gokken, mensenhandel en illegale prostitutie zijn vormen van criminaliteit die direct of indirect de openbare orde aantasten en de samenleving ontwrichten.
Met het intrekken van vergunningen en sluiting van (horeca)panden wordt onder andere een norm gesteld om te voorkomen dat criminelen voet aan de grond krijgen in Arnhem. Bij de horeca- en exploitatievergunningen worden ondernemers gescreend. Het ruimer toepassen van de mogelijkheden die de Wet Bibob biedt, werpt een extra barrière op voor criminelen. Het rapport van de Rekenkamer over de lokale aanpak onderschrijft deze noodzaak. De Rekenkamer stelt dat Arnhem voor wat betreft de omvang van ondermijning niet onderdoet voor de G4-steden. Het rapport benadrukt het belang van een gecoördineerde en integrale meerjarige aanpak. Deze aanpak is neergelegd in het plan van aanpak ondermijning dat recent is gedeeld met de raad. Dit plan omvat ambitie, duidelijke doelstellingen, stelt prioriteiten en geeft een uitwerking van de noodzakelijke extra capaciteit en middelen op dit onderwerp. Onderdeel hiervan zijn enkele voorstellen om de APV te wijzigen, die in 2023 met de gemeenteraad zullen worden gedeeld.
Er zijn verschillende stappen gezet om de informatiepositie van de gemeente Arnhem te verbeteren. Het meldpunt ondermijning is naar verwachting in oktober 2022 operationeel. Een digitaal informatieknooppunt zorgt er voorts voor dat we in 2023 maximaal en zorgvuldig gebruik maken van de informatie waarover we beschikken. Het informatieknooppunt maakt informatie uit verschillende bronnen gestructureerd inzichtelijk, waardoor interventies tijdig en zoveel mogelijk op basis van volledige en juiste informatie kunnen worden ondernomen.
Onder de regie van de gemeente worden de inspanningen en controles van het Interventieteam Ondermijning Arnhem samen met justitie, politie, handhaving en andere relevante partners voortgezet in de strijd tegen ondermijnende activiteiten.

Binnen de Arnhem-Oost aanpak, wordt samen met het Rijk en de provincie stevig ingezet op het versterken, leefbaarder en veiliger maken van Geitenkamp, Klarendal, Arnhemse Broek, Presikhaaf en Malburgen. De Arnhem-Oost aanpak zal de ingezette koers verder versterken en een grotere impuls geven. Jeugdcriminaliteit wordt voorkomen en teruggedrongen met het plan van aanpak Preventie met Gezag in Arnhem-Oost, een voortzetting en intensivering van het Breed Offensief Tegen Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (BOTOC). Met de aanpak wordt voorkomen dat jongeren vroegtijdig in de criminaliteit belanden. Het experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan Arnhem deelneemt, bevindt zich helaas nog steeds in de opstartfase en zal naar verwachting in 2023 tot uitvoering komen. Dan treedt ook het lokale nieuwe coffeeshopbeleid in werking. Vooruitlopend daarop zullen in Arnhem alle coffeeshops worden onderworpen aan een Bibob-toetsing.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55