Arnhemmers kunnen rondkomen

Schulddienstverlening

Schulddienstverlening

Nu er meer dan ooit risico's zijn dat nieuwe groepen inwoners geldzorgen krijgen en schulden opbouwen, is laagdrempelige toegang en maatwerk bij schulddienstverlening onontbeerlijk. We willen een effectieve schulddienstverlening die aansluit bij het 'doenvermogen' van inwoners.  Het gaat om een zeer diverse, maar financieel kwetsbare groep. Het hebben van schulden heeft gevolgen voor het 'doenvermogen' en heeft impact op meerdere leefgebieden zoals (geestelijke) gezondheid. Veel inwoners hebben daarnaast geen of een beperkt sociaal netwerk om op terug te vallen.
Maatwerk is nodig; waar de ene inwoner nog financieel zelfredzaam is en gebaat is bij een snel schuldtraject, heeft de andere inwoner veel meer begeleiding nodig om alle stappen van een schuldtraject te kunnen zetten. Hierbij geven we extra aandacht aan migranten en anderstaligen. We blijven ook gedupeerden van de toeslagenaffaire breed ondersteunen. En we blijven samen met de Sociale wijkteams en ketenparters inzetten op nazorg om terugval te voorkomen.

Vanuit de Arnhem Oost aanpak maken we samen met externe partners een plan om op innovatieve wijze inwoners uit Immerloo schuldenvrij te maken. Om hen daarna te helpen om stappen te zetten richting het oplossen van andere problemen en/of richting activering, onderwijs of werk. We doen in Immerloo ervaring op met deze aanpak die in een later stadium breder getrokken kan worden.

Armoedebestrijding, schulddienstverlening en (WSNP-)bewindvoering zijn wezenlijke taken voor de gemeente. We voeren deze op een zo eerlijke en sociaal mogelijke manier uit. Dat maakt de armoedebestrijding niet alleen menselijk, maar ook effectief. Om hier weer meer grip op te krijgen, maken we een plan van aanpak om deze taken beter te organiseren, bijvoorbeeld binnen onze eigen publieke dienst.

We hebben een vernieuwde werkwijze voor jongeren met schulden ontwikkeld waarin alle jongeren trajectbegeleiding kunnen krijgen en ook voor hen een schuldregeling mogelijk is als de jongere geen aflosruimte heeft. Deze kan dan in natura aflossen via maatschappelijke tegenprestatie. Alle Arnhemse jongeren met schulden hebben daarmee een mogelijkheid op een duurzame schuldenvrije toekomst. De succesvolle inzet van Opr€cht, die voorheen vanuit een gift van de Dullertstichting werd bekostigd, nemen we van hen over.

Voor ondernemers borgen we de schulddienstverlening die gebaseerd is op de succesvolle pilot die in 2021 is gedraaid.

Via het convenant 'Samen sterker' blijven we inzetten op een optimale samenwerking met bewindvoerders om inwoners in schuldenbewind sneller door te verwijzen naar een schuldregeling en uitstroom naar meer zelfredzaamheid te bevorderen. De uitstroom en de daarbij behorende nazorg doen we samen met de Sociale Wijkteams.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55