Paragrafen

Grondbeleid

Wonen

Op basis van de resultaten van het woonbehoefteonderzoek zijn keuzes voor de programmering gemaakt. Om vorm te geven aan de woningbouwontwikkeling heeft de gemeenteraad in juli 2020 het ‘Plan van Aanpak: Woningbouwontwikkeling vastgesteld’. Hierin is opgenomen hoe de gemeente uitvoering wenst te geven aan deze woningbouwontwikkeling.
Binnen de lopende gemeentelijke grondexploitaties ligt de focus vooral op het afronden van de al langer bestaande grote projecten. Dit betreffen vooral de Zuidelijke Binnenstad en Schuytgraaf. Tevens worden projecten opgestart die toezien op de realisatie van woningbouw op gemeentelijke strategische gronden, zoals de Nijmeegseweg en Station Arnhem-Zuid. Daarnaast zijn, met betrekking tot de Woondeal, locaties opgenomen (onder andere Arnhem West, Spoorzone Arnhem-Oost, Presikhaaf III, Vredenburg/Kronenburg en Elderveld) waar kansen voor verstedelijking en het toevoegen van woningen liggen. Voor deze locaties zijn en worden ontwikkelperspectieven en gebiedsvisies opgesteld om te komen tot het realiseren van de woningbouwopgaven.

In het Arnhems Coalitieakkoord 2022-2026 is richting gegeven aan hoe meer betaalbare en diverse woningen beschikbaar zullen komen. In lijn met de afspraken in het Stadsakkoord en de Woondeal worden de komende twintig jaar 16.000 woningen gerealiseerd.
Voor realisatie van deze ambitie is een Stadsontwikkelfonds ingesteld. Voor realisatie van de ambitie, maar ook voor cofinanciering van diverse initiatieven om versnelling te realiseren. Deze bestemmingsreserve wordt onder andere gevuld door positieve resultaten van het grondbedrijf.

Kantoren

In Arnhem is sprake van een sterke stijging van de vraag naar kantorenvastgoed [1] . De kantorenmarkt in de Gelderse hoofdstad wordt al jaren gekenmerkt door krapte. De vraag naar kantoorruimte blijft de afgelopen jaren alsmaar stijgen terwijl het aanbod juist afneemt.. De vraag naar kantorenlocaties in het centrum en het stationsgebied is hoog, maar het aanbod is dusdanig klein dat gebruikers noodgedwongen uitwijken naar andere locaties in de stad. De vraag naar kwalitatief goede kantoren in Arnhem is daarmee blijvend hoog.
De komende jaren zullen nog een beperkt aantal kavels worden uitgegeven in bestaande projecten. De ontwikkeling van nieuwe gronden ten behoeve van kantoren is vooralsnog niet voorzien.

[1]  NVM (2022) Stand van zaken Kantorenmarkt 2022

Bedrijven

De markt voor bedrijfsruimte wordt in Arnhem gekenmerkt door krapte als gevolg van een gebrek aan bouwgrond [1] . De opkomende stedelijke distributie (last-mile delivery) zorgt voor een aanhoudend hoge vraag naar bedrijfsmatig vastgoed. Het beschikbaar aanbod is in Arnhem grotendeels verouderd, er is daarmee sprake van een kwalitatieve mismatch. Met name de vraag naar kwalitatief hoogwaardige en grootschalige opslag en logistieke bedrijfsruimte kan niet gefaciliteerd worden door de regio.
De komende jaren zullen nog een beperkt aantal kavels worden uitgegeven in bestaande projecten. De ontwikkeling van nieuwe gronden ten behoeve van bedrijfsruimte is vooralsnog niet voorzien.

[1]  NVM (2022) Stand van Zaken Bedrijfsruimtemarkt 2022

Prognoses

Het aantal inwoners in Arnhem blijft groeien. Op 1 januari 2022 woonden er 163.885 inwoners. Het aantal inwoners groeit richting 172.000 inwoners in 2030 [1] . Het aantal inwoners zal in deze periode fors toenemen [2] . In 2050 zijn dat er mogelijk bijna 180.000.
De verwachting is dat deze groei ook na 2030 doorzet. De prognoses laten daarmee een sterke bevolkingsgroei voor de gemeente Arnhem zien. Uit de cijfers blijkt een urgentie om op korte termijn een flinke bouwproductie te realiseren. De woningbehoefte is dermate groot dat een tempoversnelling in productie noodzakelijk is. Het zwaartepunt voor de korte termijn ligt op het zorgen voor voldoende nieuwbouw om in te spelen op de acute woningvraag. In Arnhem is in het sociale segment de behoefte aan met name huurappartementen het grootst.
Om in de toekomst passende woonruimte te voorzien word tin lijn met de afspraken van het Stadsakkoord en de Woondeal moet de komende twintig jaar 16.000 woningen gerealiseerd worden. Hierbij streven we naar sterke wijken met een diverse woningaanbod waarin mensen met verschillende achtergronden en inkomens met elkaar samen leven.
[1]  Staat van de Stad, gemeente Arnhem 2021
[2]  Primos 2020: Prognose van bevolking, huishoudens en woningbehoefte 2018-2050 p.25

 NVM (2022) Stand van zaken Kantorenmarkt 2022
 NVM (2022) Stand van Zaken Bedrijfsruimtemarkt 2022
 Staat van de Stad, gemeente Arnhem 2021
 Primos 2020: Prognose van bevolking, huishoudens en woningbehoefte 2018-2050 p.25

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55