Paragrafen

Grondbeleid

De gemeente Arnhem heeft afspraken gemaakt over de realisatie van de woondeal en de daarin opgenomen verstedelijkingsopgave. De bouw van woningen vergt voorbereidingskosten.
Voor de komende jaren is budget vrijgemaakt voor de plankosten voor realisatie van deze plannen

De gemeente heeft hoge ambities op tal van maatschappelijke opgaven, zoals betaalbare woningen, een groene leefomgeving, duurzame mobiliteit, parkeren, energievoorziening en klimaatadaptatie. Voor de voorbereiding van die ambities en plannen is budget vrijgemaakt, maar al deze ambities die samen komen in gebiedsontwikkelingen kennen vaak een (grote) publieke onrendabele top. De markt gaat deze onrendabele top niet oplossen, daarvoor is publieke financiering noodzakelijk, waarbij Rijk en provincie altijd vragen om cofinanciering. Dat vraagt dus om, naast voorbereidingsbudgetten, ook gemeentelijk budgetten om die ambities samen met andere partners te kunnen financieren.

De eerste stappen zijn al gezet om de ambities te verwezenlijken. Zo is er WBI subsidie toegekend voor Kronenburg en is er een WvG gevestigd voor Schaapsdrift en omgeving (onderdeel van Spoorzone Oost). Tot heden zijn de financiële risico’s bij een WvG voornamelijk beperkt tot de normale marktrisico’s die gelden bij aankoop en verkoop van vastgoed. Met marktrisico wordt bedoeld dat prijzen van een vastgoed object (bijvoorbeeld een woning) kunnen dalen maar ook stijgen in een vrije markt. Indien een object vervolgens niet actief in een (her)ontwikkeling wordt betrokken dan kan die ook weer voor een vrije marktwaarde worden verkocht. Eventuele verschillen in aankoop en verkoopprijs (zowel negatief als positief) komen dan ten laste of gunste van het Grondbedrijf. Mocht een object wel worden betrokken in een (her)ontwikkeling dan is de verwervingsprijs van het vastgoed een kostenpost in een businesscase die daar ook in gedekt moet worden, door bijvoorbeeld verkopen van grond, subsidies en eigen gemeentelijke middelen.

In de paragraaf Risicomanagement en weerstandsvermogen is in het totale beeld de omvang van het risicoprofiel en de omvang van de beschikbare weerstandscapaciteit Grondbedrijf opgenomen. Beiden maken onderdeel uit van het totale gemeentelijke risicoprofiel en daarvoor beschikbare buffers. De grondexploitaties leggen geen groot beslag op de Arnhemse begroting en neemt de komende jaren af omdat de actieve grondexploitaties afnemen.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55