Ambities/Doelen/Inspanningen/Indicatoren

Arnhemmers gezonder en fitter

Arnhemmers gezonder en fitter

Een goede gezondheid vormt de basis voor een gelukkig leven en is daarmee ook de basis voor deelname van inwoners aan onze samenleving. Alle Arnhemmers moeten gelijke kansen krijgen om hun gezondheidspotentieel optimaal te benutten, zeker ook in tijden van corona. Een gezonde leefstijl en een goed ingerichte woonomgeving, met oog voor gezondheid en bewegen, zijn daarvoor belangrijke voorwaarden. Dit is de kern van het plan 'Gezond en Fit; Aanpak voor een gezonde leefstijl in Arnhem' (mei 2020) waarin we als gemeente onze ambities voor gezondere en fittere Arnhemmers presenteren. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar die inwoners voor wie een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is. Dit sluit aan bij de Arnhem-Oost-aanpak.

Achter een verminderde gezondheid van inwoners gaan vaak problemen schuil die zich manifesteren buiten het gezondheidsdomein. Armoede en schulden, problemen rondom huisvesting, een lage opleiding, werkloosheid en ook de kwaliteit en inrichting van de woonomgeving kunnen van invloed zijn op de gezondheid. Dit vraagt om een aanpak die beleidsdomeinen overstijgt. Om die reden betrekken we bij onze plannen diverse partijen in de stad: beheerders openbare ruimte, zorginstellingen, het Sportbedrijf en sportaanbieders, wijkteams, onderwijs en het bedrijfsleven.

We sluiten aan bij het Nationaal Preventieakkoord en het Nationaal Sportakkoord (2018) en kiezen ervoor te investeren vooral in preventieve maatregelen, ook omdat dit op lange termijn ertoe kan bijdragen dat minder inwoners gebruik (moeten) maken van zorg. We bouwen voort op de stappen die in het verleden al zijn gezet en continueren de interventies op het vlak van bewegen en publieke gezondheid die effectief zijn gebleken.
We continueren het Arnhems Lokaal Sportakkoord waarmee we inzetten op samenwerking met betrokken partijen om bewegen te stimuleren voor alle Arnhemmers. De uitvoeringsfase loopt door in de komende jaren. Daarnaast blijven we inzetten op Urban Sports. Breder dan voor de doelgroep die Urban Sport interessant vindt (10-30 jaar), zetten we in op het beter benutten van de openbare ruimte voor bewegen.
De komende jaren vervangen we gefaseerd de oude, met SBR- (autobanden)infill, kunstgrasvelden voor duurzamere en milieuvriendelijkere alternatieven. De manier waarop dit het beste uitgevoerd kan worden wordt onderzocht. De technologische ontwikkelingen op dit vlak gaan snel, waardoor we waarschijnlijk met verschillende pilots (organisch materiaal, infill-loze velden) gaan werken.

Corona
De acute fase van de coronapandemie ligt inmiddels achter ons, maar het coronavirus is niet weg en zal onder ons blijven. We moeten ons verhouden tot een toekomst waarin het virus (kortstondig) opnieuw kan opleven. Daarbij is de inzet dat mensen en bedrijven hun ‘normale’ leven zo goed mogelijk kunnen voortzetten en de zorg toegankelijk blijft. Door de coronapandemie is ons eens te meer duidelijk geworden hoe belangrijk een goede (basis)gezondheid is. Juist daarom blijven we investeren in preventieve (publieke) gezondheidszorg en het stimuleren van een gezonde leefstijl (bewegen, gezonde voeding) vooral onder kwetsbare groepen. Zo trachten we onze inwoners weerbaar te houden en te voorkomen dat inzet van extra gezondheidszorg nodig zal zijn.

De activiteiten van VGGM in het kader van de bestrijding van het coronavirus betreffen niet alleen het testen en vaccineren van de inwoners in onze regio, maar ook het bevorderen van de gezondheid door actieve publieksvoorlichting specifiek over de bescherming tegen corona maar ook breder over het hanteren van een gezonde leefstijl. Dit in samenwerking en afstemming met de gemeenten in de regio.

Hoewel de gevolgen voor de infrastructuur (sportaanbieders, samenwerkingspartners) vooralsnog beperkt zijn gebleven, door onder andere steun van de overheid, is er al wel effect te zien in bijvoorbeeld de lidmaatschapscijfers van verenigingen. Het beeld is dat men minder is gaan bewegen en dat overgewicht nog steeds toeneemt. We zetten daarom, samen met de Arnhemse Sportfederatie en Sportbedrijf, in op een 'aanvalsplan' om de verloren leden weer terug te winnen voor de verenigingen en/of hen weer aan het bewegen te krijgen.

Afschaling Jeugdgezondheidszorg
Als gevolg van personeelskrapte (die zich ook in andere sectoren manifesteert) heeft VGGM zich genoodzaakt gezien maatregelen te treffen om de hoge werkdruk binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ) weg te nemen. In de zomer van 2022 is besloten de basis JGZ deels af te schalen. De GGD stuurt daarbij op het terugdringen van ziekteverzuim en uitstroom en spant zich in om extra personeel te werven en op te leiden. Naar verwachting kan de reguliere dienstverlening in de loop van 2023 weer gefaseerd worden opgepakt.
Niettemin ziet VGGM in de huidige arbeidsmarktkrapte een zodanige uitdaging dat bijsturing nodig zal zijn om tot een toekomstbestendige zorg en dienstverlening te komen. Het doel is te komen tot meer flexibiliteit en minder complexiteit van de dienstverlening. Een werkgroep van GGD-medewerkers en vertegenwoordigers van gemeenten zal advies uitbrengen over eventueel te nemen maatregelen om de JGZ toekomstbestendig te houden.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55