Een passend vangnet

Aanpak terugdringing dakloosheid

Aanpak terugdringing dakloosheid

De brede, landelijke aanpak terugdringing dakloosheid richt zich op drie sporen:

  • preventie (voorkomen dakloosheid);
  • vernieuwing opvang (afbouw capaciteit opvang; opvang in 1- of 2-persoonskamers);
  • zelfstandig wonen (eventueel met begeleiding).

Arnhem zet, met de coronacrisis als versneller en zoals opgenomen in de Herstelagenda, maximaal in op het creëren van woonplekken, want iedereen in Arnhem heeft recht op een (t)huis. We zien kansen in het housing first principe. Gelijktijdig wordt ingezet op de uitstroom uit de opvang en om-bouw en afbouw van de capaciteit van de maatschappelijke opvang. Deze laatste is afhankelijk van de realisatie van het aantal woonplekken als ook landelijke autonome ontwikkelingen, zoals een toename van dakloosheid als gevolg van de mogelijke effecten op het gebied van bestaanszekerheid.  Lukt dit niet tijdig of onvoldoende, dan wordt ingezet op tijdelijke en/of permanente uitbreiding van de bestaande opvangcapaciteit.

Specifiek voor dakloze jongeren verkennen we de mogelijkheden van een pilot 'bouwdepot' waarmee jongeren zelf kunnen werken aan het stabiliseren van hun (woon)situatie.

Verder wordt onverminderd ingezet op preventie. Dit krijgt vorm in nauwe samenwerking met het programma Doorbraak naar Werk (armoede en schulden, werk en inkomen) en het programma Zorg (voorkomen uitval).

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55