Inclusief Arnhem

Inclusieve gemeentelijke communicatie

Inclusieve gemeentelijke communicatie

Als gemeente willen we toegankelijk, begrijpelijk en inclusief communiceren. Met de stad en binnen de eigen organisatie. We werken daar de komende jaren op drie manieren aan:

  • Verbeteren van de toegankelijkheid van de gemeentelijke websites

We lieten de toegankelijkheid van de gemeentelijke websites en de informatie die daar op staat, toetsen. We weten nu hoe we er als gemeente voorstaan en wat er verbeterd kan en moet worden. Maar digitale toegankelijkheid is een continu proces waar verschillende gemeentelijke disciplines bij betrokken zijn. Daarom gaan we het onderwerp structureel borgen binnen de organisatie.

  • Schrijven in begrijpelijke taal

Met het Project Direct Duidelijk (gestart in 2021) stimuleren we dat gemeentelijke medewerkers duidelijke taal gebruiken in hun schriftelijke communicatie. Dat doen we door medewerkers te trainen in het schrijven op taalniveau B1, door standaardbrieven te herschrijven en door nieuwe teksten voor te leggen aan een Lezerspanel van Arnhemmers. Daarnaast voeren we proeven uit met beeldbrieven en een digitale taaltool.

  • Communicatie waarin ook Arnhemmers en collega’s met een migratieachtergrond, een LHBTIQ+ identiteit of een beperking zich herkennen en erkend voelen.

Als gemeente willen we dat onze communicatie inclusief is. We lieten het Verwey-Jonker Instituut onderzoeken wat inclusieve communicatie is, wat we al goed doen en wat beter kan. Met de onderzoeksuitkomsten in de hand gaan we de komende jaren werken aan een nog inclusievere gemeentelijke communicatie. Een Arnhemse stijlgids met te hanteren woorden en termen maakt daar onderdeel van uit.

De beoogde resultaten (prestatie-indicatoren) voor bovenstaande punten zijn:
Verbeteren van de toegankelijkheid van de gemeentelijke websites

  • De gemeentelijke websites zijn toegankelijk(er).
  • Direct betrokken collega’s zijn getraind om te werken aan de toegankelijkheid.

Schrijven in begrijpelijke taal

  • Meer gemeentelijke standaardbrieven zijn geschreven in begrijpelijke taal.
  • Meer collega’s zijn getraind in schrijven op B1-niveau.

Communicatie waarin ook Arnhemmers en collega’s met een migratieachtergrond, een LHBTIQ+ identiteit of een beperking zich herkennen en erkend voelen

  • De Arnhemse stijlgids is gereed.
Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55