Ambities/Doelen/Inspanningen/Indicatoren

Verstedelijkingsopgave Arnhem: stad in balans

Verstedelijkingsopgave Arnhem: stad in balans

Slimmer omgaan met ons grondgebruik
De groei van de stad vraagt om slimme keuzes. Nieuwe ontwikkelingen vinden daarom zoveel mogelijk plaats op plekken die goed bereikbaar zijn en waar de voorzieningen aanwezig zijn. Op deze plekken zal de auto minder worden gebruikt en profiteren mensen optimaal van het aanwezige openbaar vervoer. Ook is bouwen nabij winkelcentra heel geschikt, omdat mensen op deze plekken minder afhankelijk zijn van de auto. De gemeente gaat meer functies mengen, zoals het mogelijk maken van woningen bij bedrijven of kantoorlocaties of boven winkels in de binnenstad. Op die manier worden deze plekken beter benut en neemt de sociale veiligheid toe. Hiertoe start Arnhem het proces om te komen tot een verdichtings- en hoogbouwvisie, te beginnen met een startnotitie.

Slim omgaan met de ruimte is niet langer alleen een opgave voor de bovengrond van de stad. De ondergrondse drukte neemt toe en ondergrondse infrastructuur vraagt ruimte. Zoals het beschermen van gebieden voor drinkwater, het borgen van archeologische waarden, het bieden van groeiruimte voor bomen en het benutten van kansen voor bodemenergie. De aanwezigheid van bodemverontreinigingen verhoogt de ruimtedruk. Dit vraagt om regie op de verstedelijkingsopgave om tot een gebalanceerde ontwikkeling te komen, bijvoorbeeld door gebiedsopgaven te combineren met sanering van verontreinigde grond.

Evenwicht tussen groei en versterken bestaande stad
Groei van de stad is geen doel op zich. De gemeente bouwt de juiste woningen – en daarbij behorende voorzieningen - op de juiste plekken. Dit gebeurt vanuit de principes van de Omgevingsvisie Arnhem 2040 en het perspectief van de verstedelijkingsopgave. Een belangrijke uitdaging is om de groei van de stad (nieuwe gebiedsontwikkelingen) te verbinden met de sociale en maatschappelijke opgaven in wijken en buurten. Door als gemeente actief regie te voeren en te (voor)investeren in planvorming ontstaan nieuwe kansen om problemen (zoals armoede, en sociale achterstanden in de Arnhem Oost wijken) aan te pakken. Investeringen in de Spoorzone Arnhem Oost hebben daarmee niet alleen effect op de fysieke leefomgeving, maar werken door in de aantrekkelijkheid en weerbaarheid van de stad. Groene groei van de stad en gezonde en veilige wijken gaan daarmee hand-in-hand. De gemeente bouwt om te wonen en te leven. Een belangrijke inspanning voor het komende jaar is het opstellen van de Arnhemse barcode om inzicht te krijgen in de complete ruimtevraag van de stad: wonen, werken, voorzieningen en voldoende groene leefomgeving.  

Strategische gebieden Arnhem 2040
De verstedelijkingsopgave concentreert zich in een aantal strategische gebieden zoals de Spoorzone Arnhem-Oost, Centrum Zuid-Kronenburg,  Arnhem-West en het Centrum. Door in te zetten op een integrale gebiedsgerichte aanpak voor deze locaties bundelen we onze doelen, inspanningen en investeringsmogelijkheden met die van het Rijk, de provincie en andere partners in de stad. Daarmee versnellen we de gewenste stedelijke ontwikkeling in het licht van onze ambities.

Het vastgestelde ontwikkelperspectief Spoorzone Arnhem-Oost, fase 1 wordt in 2022 uitgewerkt naar fase 2, de uitvoeringsagenda. Het perspectief is verankerd in de Verstedelijkingsstrategie groene metropool Arnhem Nijmegen Foodvalley als sleutelgebied waar het urgent is dat Rijk en regio samenwerken om dit gebied tot ontwikkeling te brengen. De aanwijzing tot NOVEX-grootschalige woningbouwlocatie markeert de stap van ambitie naar samenwerkingsafspraken gericht op het versnellen van dit gebied.

Daarnaast gaan we de komende jaren intensief aan de slag met gebiedsontwikkelingen in Kronenburg. Met het vastgestelde ontwikkelperspectief kunnen de plannen voor deze wijk verder worden uitgewerkt met bewoners en andere belanghebbenden.

Ook in en om het Centrum zal een deel van de ontwikkelopgave plaatsvinden. Er liggen een aantal grote gebiedsontwikkelingen in het verschiet die bepalend zijn voor de kwaliteit, vitaliteit en gevarieerdheid van de toekomstige binnenstad. Het gaat dan bijvoorbeeld om de gebiedsontwikkelingen rond het Koningsplein (Stadstheater), het Bestuurskwartier, Coberco, Station en Centrum-West (onder andere Museum, Coehoorn).

In Arnhem-West gaat het om een samenhangende ontwikkeling van Het Dorp, De Koepel en De Hes in relatie tot Arnhems Buiten. Hierbij spelen vraagstukken als samenhang, mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit in dit gebied.

We doen het niet alleen
Samenwerking is essentieel. We zijn voor uitvoering van de ambities afhankelijk van andere partijen, zoals het Rijk, de provincie, woningcorporaties, marktpartijen en (collectieven van) burgers. Dit is de afgelopen jaren reeds ingezet met onder andere het Stadsakkoord, de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley. Het doel is om langjarige samenwerking aan te gaan met partijen en deze zo vroeg mogelijk in het proces van gebiedsontwikkeling te betrekken. Ook voor de benodigde investeringen zoekt de gemeente nadrukkelijk naar kansen, bijvoorbeeld via Rijksprogramma’s, de Woningbouwimpuls en het infrastructuurfonds.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55