Meer kwetsbare Arnhemmers nemen actief deel aan de maatschappij

Zie de inspanningen benoemd bij het doel 'Alle inwoners die hulp nodig hebben om zelfstandig te leven ontvangen de nodige zorg en ondersteuning tijdig, op maat en dicht bij huis'

Zie de inspanningen benoemd bij het doel 'Alle inwoners die hulp nodig hebben om zelfstandig te leven ontvangen de nodige zorg en ondersteuning tijdig, op maat en dicht bij huis'

De Sociale wijkteams vormen de toegang naar de Wmo, beschermd wonen en Jeugdzorg. Wijkcoaches beoordelen welke ondersteuning onze Arnhemmers nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen en participeren. Daarbij wordt altijd gekozen voor de meest passende, effectieve en efficiënte hulp en ondersteuning vanuit de gedachte dat inwoners zoveel mogelijk zelf de regie houden over hun eigen leven.
We hebben beleidsregels opgesteld die de wijkcoaches gebruiken om te kunnen bepalen welke vorm van ondersteuning of zorg passend is. In 2022 worden de beleidsregels geëvalueerd. Dit kan leiden tot aanpassing van de beleidsregels, die ingaan vanaf 2023. Het doel van deze aanpassing is om nog beter passende, effectieve en efficiënte zorg te kunnen bieden.

Sociale wijkteams zijn in afstemming met de gemeente bezig om hun organisatie door te ontwikkelen. Naast Sociale wijkteams met generalistische wijkcoaches zijn stadsteams ingevoerd, die betrokken worden bij meer specialistische casuïstiek. Met deze verdeling verwachten we de benodigde inzet van hulp en ondersteuning te kunnen verbeteren. Daarnaast is de aansturing van de Sociale wijkteams vereenvoudigd door onder andere het aanstellen van één directeur/bestuurder. De doorontwikkeling van de Sociale wijkteams zal ook in 2023 verder worden geïmplementeerd.

Bij de toegang naar de Jeugdzorg richten we ons op het intensiveren van de samenwerking met geautoriseerde verwijzers en aanbieders. We zetten de Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd (POH-Jeugd) in bij huisartspraktijken om de samenwerking tussen Sociale wijkteams, huisartsen (geautoriseerde verwijzers) en aanbieders te versterken. In 2023 breiden we deze werkwijze uit naar meer huisartspraktijken. Met de gecertificeerde Instellingen (jeugdbescherming) hebben we een gezamenlijke verbeteragenda opgesteld om te zorgen dat kinderen in onveilige situaties eerder worden geholpen. Deze verbeteragenda voeren we in 2022 en 2023 uit.
We verbeteren de samenhang tussen het onderwijs- en het zorgdomein door betere afstemming te realiseren tussen wijkteams, onderwijs en het samenwerkingsverband. Ook kijken we daarbij naar de rol van aanbieders en het aanbod aan hulp en ondersteuning op scholen. In het speciaal onderwijs starten we een pilot om de ondersteuning te verbeteren.

We bakenen de inzet van de Wmo en Jeugdwet beter af door vaker te kijken naar de inzet van voorliggende voorzieningen zoals de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet (Zvw) en Passend Onderwijs.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55