Paragrafen

Bedrijfsvoering

Open en transparante overheid
De Wet Open Overheid is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Deze wet sluit aan op de ambities van Arnhem en heeft grote impact op de informatievoorziening waarvoor een meerjarig plan wordt gerealiseerd en uitgevoerd terwijl er ook al diverse inspanningen (Open WOB, Open Data etc.) lopen.

Om gegevens transparant te maken, moeten ze betrouwbaar en vindbaar zijn. Met de inzet van extra capaciteit worden de grote achterstanden op het gebied van informatievoorziening (analoge en digitale archieven) in de komende jaren weggewerkt en processen zodanig ingericht dat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Een integraal kwaliteitssysteem voor de volledige informatiehuishouding wordt opgetuigd om de kwaliteit te meten en te borgen.

Informatieveiligheid en privacy
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming zijn ingevoerd als wettelijke kaders waaraan gemeente Arnhem moet voldoen. De landelijke overheid wil dat inwoners bij alle overheden hetzelfde niveau van veiligheid voor hun gegevens kunnen verwachten. In het regeerakkoord wordt nadrukkelijk gesproken over de toenemende mate waarin geïnvesteerd moet worden in cybersecurity bij een toenemende mate van externe dreigingen. Wij zetten de volgende stappen:

  • Investering in een meerjarig programma om te komen tot adequaat volwassenheidsniveau op Informatieveiligheid & Privacy (BIO-niveau).
  • Technische oplossingen hanteren voor het beveiligen van de werkplek en de generieke ICT-omgeving.
  • Toevoegen van deskundig personeel op het gebied van privacy en veiligheid om de wettelijke taken vanuit de BIO en AVG uit te kunnen voeren.

Innovatie- en Informatiegestuurd werken
Onze maatschappij informatiseert in een rap tempo en raakt daarmee alle beleidsterreinen. We benutten de technologische mogelijkheden zoals van de Smart City- en Common Ground ontwikkelingen op een bewuste wijze met oog voor de beperkingen en risico’s. Innovaties worden op een gestructureerde wijze binnen processen beoordeeld, verbonden met de huidige en toekomstige doelen en worden de drijvende kracht voor de versnelling van de digitale transformatie van de gemeente. We realiseren hiervoor een passende fasering, organisatievorm en procesgang/werkwijze.

We zetten verder in op een monitor per beleidsprogramma, op basis van meetbare doelen en de benodigde indicatoren. Hiermee zorgen we dat de programma’s het beleid en de sturing op de doelen met meer feitelijke basis kunnen vormgeven. We bouwen aan de ‘centrale waarheid’ als gegevensbasis en zetten multidisciplinaire teams in die werken aan analyse en ontwikkeling van de monitoren.

Digitale Dienstverlening
We werken aan een optimale dienstverlening met effectieve processen en informatiestromen, waarbij het noodzakelijk is om veel processen nog klantgerichter én toegankelijker te maken. De online-dienstverlening van de gemeente moet verbeterd en zelfs versneld worden om de klanttevredenheid te verhogen. Hiervoor zal onder andere de eigen website flink onderhanden worden genomen

Arnhem gaat verder met de ontwikkeling op gebied van het digitaliseren van processen, om aan te sluiten bij de manier waarop een groot deel van de inwoners gewend zijn om zaken te regelen: online. Belangrijk bij de digitaliseringsslag is zorgen dat we koersen op een inclusieve dienstverlening, wat betreft de digitale toegankelijkheid, de digitale participatie en in de ondersteuning van mensen met minder digitale vaardigheden.

Regionale samenwerking
We zien een toenemende complexiteit en intensivering van de kosten die gepaard gaan met de informatisering van onze maatschappij en de effecten ervan op de gemeentelijke organisatie. Het vraagt dan om een intensieve (regionale) samenwerking om de kosten beheersbaar te houden tegen een adequate kwaliteit. Hierin ligt de grondslag voor een herijking van de huidige samenwerkingsstructuur en een mogelijke harmonisatie van het applicatielandschap met de regionale partners, welke in de komende jaren de nodige (voor)investeringen zal vragen.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 11:12:55 met de export van 02/16/2023 10:45:55